Μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας προκηρύσσει η ΔΕΥΑΜΒ ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας προκηρύσσει η ΔΕΥΑΜΒ



Σημαντική πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό και τον περιορισμό της ενεργειακής της κατανάλωσης αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΜΒ, το Δ.Σ. της οποίας αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της σχετικής μελέτης, προϋπολογισμού 28.852 ευρώ. Κεντρικός στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και παράλληλα βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής πόσιμου νερού, καθώς και οι διαδικασίες μεταφοράς και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και απαιτούν περίπου 15.5 MWH ετησίως.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος Δ.Σ. της Επιχείρησης κ.Πάνος Σκοτινώτης, «η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που με σχέδιο και συνέπεια υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Βόλου και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για μείωση της ενεργειακής σπατάλης και προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ΔΕΥΑΜΒ αναζητεί συνεχώς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και αντιστάθμισης της ζήτησης, ώστε μέσα από τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης να επιτευχθεί και μείωση των λειτουργικών δαπανών της Επιχείρησης». Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και προκειμένου να επεκταθούν οι εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στο διευρυμένο πλέον πεδίο δράσης της Επιχείρησης, αποφασίστηκε η προκήρυξη της συγκεκριμένης μελέτης, με πόρους της ΔΕΥΑΜΒ.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η καταγραφή της ενεργειακής κατανομής των καταναλώσεων, η ανάλυση και η μελέτη εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της ανάπτυξης ενός «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ενεργειακής Διαχείρισης», που θα αφορά όλους τους τομείς δραστηριότητας της ΔΕΥΑΜΒ. Σκοπός είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή λειτουργικών συστημάτων και μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του έργου και των προϊόντων που παράγει η Επιχείρηση (ποιότητα πόσιμου νερού, ποιότητα επεξεργασμένου λύματος, κ.α.).
Το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ενεργειακής Διαχείρισης» της ΔΕΥΑΜΒ θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο την πλήρη καταγραφή όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΥΑΜΒ, μονογραμμικά διαγράμματα των Πινάκων και των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στην υπάρχουσα κατάσταση, μελέτη της Ενεργειακής Κατανάλωσης όλων των παροχών, Μελέτη Αναλυτικών Προτάσεων, Μεθόδων και Τρόπων Εξοικονόμησης Ενέργειας και Βελτιστοποίησης της Λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κόστους που διαμορφώνει την τιμή του νερού και επιβαρύνει το περιβάλλον, μέσω της αύξησης των εκπεμπόμενων ρύπων των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ΔΕΥΑΜΒ καταναλώνει σε ετήσια βάση περισσότερες από δεκαπέντε εκατομμύρια κιλοβατώρες για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της απαιτήσεις για την παραγωγή και μεταφορά δεκαπέντε εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πόσιμου νερού και για τη μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση στον Παγασητικό Κόλπο δώδεκα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λύματος. Στις ενεργειακές καταναλώσεις της ΔΕΥΑΜΒ περιλαμβάνονται επίσης η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και οι ενεργειακές απαιτήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...