Τελευταίες έξι παραστάσεις για το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα» ~ Πικάντικο - όλα για ενημέρωση και για την επικαιρότητα του internet

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τελευταίες έξι παραστάσεις για το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα»



Έξι μόνο παραστάσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των παραστάσεων του έργου «Μιας Πεντάρας Νιάτα» που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου. Από τις 14 Δεκεμβρίου 2012, οπότε και ξεκίνησαν οι παραστάσεις του αγαπημένου έργου των Α. Γιαλαμά – Κ. Πρετεντέρη, της πρώτης παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου για τη θεατρική περίοδο 2012 – 2013, σημειώθηκε θερμότατη ανταπόκριση του κοινού, τόσο ως προς τον αριθμό των θεατών, όσο και ως προς τις θετικές τους αντιδράσεις. Οι παραστάσεις κυρίως Σαββάτου και Κυριακής παρουσιάζουν πρωτοφανή πληρότητα θέσεων, ακόμα και στην παρούσα στιγμή, που μόλις έξι παραστάσεις απομένουν για να κλείσει ο κύκλος του έργου. Η τελευταία παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013.

Υπόθεση του έργου
Παρακολουθώντας τις περιπέτειες ενός νεόνυμφου ζευγαριού που αντιμετωπίζει το «τέρας» της ανεργίας, ήρωες μιας άλλης εποχής αθώας και ρομαντικής, κινούνται μέσα σε απίστευτες καταστάσεις προκειμένου να βοηθήσουν τους δύο νέους να στήσουν το σπιτικό τους. Οι δύο νέοι και το στενό τους περιβάλλον «επιτίθενται» σε εργοδότη προκειμένου να εργαστούν τα δύο παιδιά και να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα για την ανέγερση σπιτιού που θα στεγάσει την οικογένειά τους. Τα ευτράπελα ξεκινούν όταν ο εργολάβος πιέζει για τη δόση του σπιτιού και παράλληλα η καρδιά του εργοδότη αρχίζει να χτυπά για τη νεαρή υπάλληλό του. Ανάμεσα τους ο δημιουργός λαϊκών ασμάτων πεθερός, η γοητευτική αδελφή του εργοδότη, ο θεοσεβούμενος προϊστάμενος, νεαρές αιθέριες υπάρξεις, ηλικιωμένοι μελλόνυμφοι και άλλοι χαρακτηριστικοί ήρωες της ελληνικής πραγματικότητας, οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να προκαλέσουν το γέλιο μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν. Από το 1965 κατευθείαν στο 2012 αναβιώνουν οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, η ανέχεια και το άγχος της επιβίωσης, αλλά παράλληλα και τα θετικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φυλής, το απαράμιλλο ελληνικό φιλότιμο, το χαρακτηριστικό δέσιμο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, ο προοδευτικός τρόπος σκέψης, το πάντα ανοιχτό πνεύμα.
Στη σκηνή της Παλαιάς Ηλεκτρικής, σκηνικά, κοστούμια, χτενίσματα και αξεσουάρ μεταφέρουν το θεατή στα θρυλικά ‘60s, μία από τις νοσταλγικότερες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Λεπτά τακούνια, μυτερά παπούτσια, «φουσκωμένα» χτενίσματα, μπριγιαντίνη, στενά αντρικά κοστούμια, καπέλα και άλλα αξεσουάρ καθρεφτίζουν τη μόδα εκείνης της εποχής, συνοδευμένα από τραγούδια που σήμερα θεωρούνται κλασικά και όλα αυτά «υποψιάζουν» το θεατή, πως ίσως από κάποιο σημείο του θεάτρου εμφανιστούν ξαφνικά μπροστά στο κοινό, ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα, ή ο Γιώργος Ζαμπέτας, που έγραψε και το ομότιτλο τραγούδι.
Την παράσταση υπηρετούν στους κεντρικούς ρόλους νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί «δοκιμασμένοι» σε σκηνές όπως αυτή του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου θεάτρου του κέντρου, ενώ οι παλαιότεροι έμπειροι ηθοποιοί έχουν αναλάβει τους καρατερίστικους ρόλους με τους οποίους «αναμετρόνται» καθημερινά, καθώς τους ρόλους αυτούς έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι ηθοποιοί όπως η Σμάρω Στεφανίδου, ο Νικήτας Πλατής, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στην ταινία - και ανάλογα μεγάλα ονόματα στις θεατρικές παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου, του Εθνικού, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και άλλων σχημάτων.
Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σ. Μαβίδη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Ενορχηστρώσεις τραγουδιών του Γιώργου Ζαγόρη, Μουσική Διδασκαλία της Βάσως Ζαγόρη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου και με τις χορογραφικές συμβουλές της Δέσποινας Ακρίβου. Τους ρόλους ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί : Ζέρβας Θανάσης, Καλογεροπούλου Ματίνα, Καραγιάννης Σταύρος, Κουτρουμάνου Ειρήνη, Κωστοπούλου Νιόβη, Μαβίδης Σπύρος, Μήττα Νατάσα, Μπαλαμώτης Αλέξανδρος, Παυλίδης Χαράλαμπος, Περδίκη Μαρία, Τσιρώνης Απόστολος. Συμμετέχει ο Γαβρήλος Μουσκής.
Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, το εισιτήριο εισόδου για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, από το 2011 έχει οριστεί στα 10€. Φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια : 5€. Για τους ανέργους, η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν με την επίδειξη στο Ταμείο της κάρτας ανεργίας.
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή μεσημέρι) από το «Δίαυλο» (Δημητριάδος με Τοπάλη), το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11,00 π.μ. έως τις 13,00 μ.μ. εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του «Αχίλλειον». Τις ημέρες των παραστάσεων, το απόγευμα, εισιτήρια πωλούνται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής από τις 7,00 το απόγευμα και μετά – έως την έναρξη της παράστασης (Τηλέφωνα επικοινωνίας : Αχίλλειον – 24210 32818, Ταμείο Παλαιάς Ηλεκτρικής 24210 78164 και τηλ. Διαύλου – 24210 25363).



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...